tandheelkundig_centrum_whiteline.jpg
Prins Bernhardweg 69, 3991 DE Houten
U bevindt zich hier: Behandelingen » Kroon / brug

Kroon of brug

Kroon

Een kroon is een overkapping van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt gecementeerd op de tand of kies.
De patiënt heeft de keuze uit verschillende soorten kronen. In overleg met de tandarts kan het beste type kroon uitgezocht en geplaatst worden. Er worden voornamelijk keramische kronen of metaal-porselein kronen gemaakt. 

Wanneer wordt een kroon toegepast?

  • als door tandbederf te veel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken;
  • als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken;
  • als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan er vanuit cosmetisch oogpunt voor een kroon gekozen worden;
  • als er een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden. Het element is hierdoor fors verzwakt en het risico op spontane breuk is groter.

Voor meer informatie over kroon klik hier .

Brug

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers, dit zijn de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. De pijlers worden van kronen voorzien en de zogenaamde ‘dummies’ worden onlosmakelijk hieraan verbonden.

Wanneer wordt een brug toegepast?

  • om beter te kunnen kauwen
  • verbetering van de esthetiek als het in de zichtbare zone zit.
  • om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien, bijvoorbeeld als tanden of kiezen in de onderkaak ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de bovenkaak naar beneden ‘uitgroeien’.

Etsbrug

Deze brug wordt vaak gebruikt bij het ontbreken van een tand of twee tanden. Er zijn twee varianten;

De tanden of kiezen aan weerzijde van de openruimte zijn nagenoeg gaaf. De etsbrug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm 'onzichtbaar' aan de binnenzijde van de tanden geplakt.

De etsbrug volgens 'Vermij', de etsbrug wordt aan weerszijden van het ontbrekende element middels vleugels in vullingen vastgezet. De zichtzijde van de vleugels worden van 'biscuit' voorzien en geperforeerd, waarna de composietvulling deze bedekken en zowel functioneel en esthetisch een fraai resultaat geven. Een van de voordelen van deze etsbrug is dat als hij loskomt deze weer vrij eenvoudig goed vast te zetten is.

Voor meer informatie over brug klik hier .

Patiënt worden

Zoekt u een tandarts in Houten? Wij staan open voor nieuwe patiënten. Neemt u contact met ons op om een afspraak te maken.

Mondhygiëne-afdeling

Preventie en mondhygiëne zijn belangrijk als u uw gebit lang wilt behouden. Tandsteen en onstoken tandvlees zijn funest voor uw gebit.

Pijn/spoed

Heeft u met spoed een tandarts in Houten nodig? Neem telefonisch contact met ons op, we zijn er iedere werkdag van 08:00 tot 17:00 uur. 

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00 uur
Dinsdag 08:00 - 17:00 uur
Woensdag 08:00 - 17:00 uur 
Donderdag 08:00 - 17:00 uur
Vrijdag 08:00 - 17:00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten


 

We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur. 

Neem direct contact met ons op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*:
*:
*:
*:
Velden voorzien van een * zijn verplicht in te vullen.