wortelkanaal behandeling houten.jpg
Prins Bernhardweg 69, 3991 DE Houten
U bevindt zich hier: Behandelingen » Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling of endodontische behandeling

Iedere tand en kies heeft één of meerdere (wortel)kanalen, waarin de zenuw (pulpa) van de tand of kies. De pulpa is bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Aan de pulpa kunnen ziekten ontstaan, zo ook ontstekingen. Een ontsteking aan het tandpulpa kan ontstaan door een gaatje, lekkende vulling of door schade, bijvoorbeeld na een val. Zo'n ontsteking kan problemen veroorzaken voor de tand of kies, maar ook voor het kaakbot. Het stellen van de diagnose, het voorkomen én behandelen van deze ziekten noemen we endodontologie, een apart onderdeel binnen de tandheelkunde.

De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het kaakbot, waardoor een ontsteking zich verder zou kunnen uitbreiden in de mond. Indien tandpulpa ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Indien uw tandpulpa ontstoken is zult u een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan als u de tand of kies wilt behouden.

Symptomen

  • Pijn bij kauwen en bijten;
  • Langdurige pijn bij het consumeren van warme of koude dranken;
  • Kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak.

Behandeling

De wortelkanaalbehandeling ziet er als volgt uit; de tandarts maakt eerst een röntgenfoto van de wortelkanalen om te zien waar de ontsteking zich bevindt en hoe de wortelkanalen lopen. De volgende stap is dat de tandarts de omgeving rondom het ontstoken gebied verdoofd en uw tand of kies aan de bovenkant opent. Vervolgens verwijdert de tandarts het ontstoken en dode weefsel. Tevens wordt uw tand of kies gereinigd met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistoffen.

De ruimte die nu is ontstaan wordt opgevuld met lijm en een rubberachtige instantie en uiteindelijk aan de bovenzijde afgewerkt met een normale vulling. Als uw kies of tand erg verzwakt is, kan ervoor gekozen worden om op enige termijn een kroon te plaatsen. De behandeling is vrijwel pijnloos doordat u verdoofd wordt. Mogelijk ervaart u na de behandeling enige napijn alhoewel dit vaak ook meevalt. 

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00 uur
Dinsdag 08:00 - 17:00 uur
Woensdag 08:00 - 17:00 uur 
Donderdag 08:00 - 17:00 uur
Vrijdag 08:00 - 17:00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten


 

We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur. 

Neem direct contact met ons op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*:
*:
*:
*:
Velden voorzien van een * zijn verplicht in te vullen.