Het is veelal noodzakelijk om deze gegevens te hebben. Zo weet je als tandarts welke materialen er gebruikt zijn, op welke plek een vulling bijvoorbeeld diep is, en ook hoe oude de vullingen of kronen zijn. Zonder dit mist een tandarts of mondhygiëniste toch wel veel informatie.
Ja dat mag. U kunt u zelfs laten behandelen, een foto laten maken of een verdoving nemen. Toch vinden veel mensen, en dat is begrijpelijk, het toch een beetje eng gezien de zwangerschap. Wij raden dan ook altijd aan, als het kan de behandeling uit te stellen tot na de zwangerschap, tenzij het niet anders kan.
Gaatjes en problemen met je tandvlees kunnen flink verergeren als er teveel tijd overheen gaat. Bij twee keer per jaar naar de tandarts te gaan kan er op tijd iets aan gedaan worden indien nodig. Deze behandeling is over het algemeen beduidend eenvoudiger dan dat je het in een later stadium moet doen.
Overigens geldt tweemaal per jaar voor de meeste mensen. Bij hen waar meer of minder noodzaak is kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden. Dit alles in belang van uw persoonlijke gebitsgezondheid.
Een tandarts maakt röntgenfoto’s om in het binnenste van een kies te kijken. Gaatjes spoor je er eerder mee op. Tevens ziet u of een kies of kaak een afwijkende vormgeving heeft, iets wat ook nog wel eens voorkomt. De straling bij een röntgenfoto is evenveel als dat je 30 minuten zou bergwandelen, dan ontvang je namelijk een vergelijkbare hoeveelheid kosmische straling.
Iets voor de wetenschappers onder ons..
De jaarbelasting van een Nederlander bij de tandarts als gevolg van foto's is circa 0,0014 mSv/jr.
Dus een foto bij de tandarts is dus iets meer als eenduizendste van de overige bronnen.
Nog een aantal wetenswaardigheden over straling:
- radongassen (beton) 0,8 mSv/jr
- uitwendige bestraling vanuit de aardbodem 0,04 mSv/jr
- inwendige bestraling (voedsel/drinkwater) 0,4 mSv/jr
- kosmische straling 0,3 mSv/jr
- technologisch verrijkt natuurlijke straling 0,35 mSv/jr
- overige bronnen 0,001 mSv/jr
- medische toepassingen 0,6 mSv/jr
Als u een slecht gebit heeft, heeft je niet per definitie een prothese nodig. Veelal zijn er andere mogelijkheden om uw gebit ‘te redden’. Maakt u een afspraak met de tandarts om te kijken wat er aan te doen is en vraagt u ook om een kostenplaatje.
Als u een aanvullende verzekering heeft worden er redelijk wat kosten vergoed, al hangt het natuurlijk wel af van de hoogte van de afgesloten verzekering.
Vullingen kunnen lang mee gaan, afhankelijk van de kwaliteit waarmee ze gelegd zijn èn het onderhoud door uzelf. De derde belangrijke factor is een genetische, hoe is u speeksel samengesteld zodat dit als een buffer werkt voor de processen waardoor gaatjes of tandvleesproblemen ontstaan.
Grosso modo dienen vullingen 10 jaar of langer mee te gaan. Echter: bij een matige mondgezondheid kan dit zelfs minder dan 5 jaar zijn! Bij goede omstandigheden kunnen witte composietvullingen 20 jaar meegaan en de oude grijze amalgaamvullingen 30 jaar.
Mensen worden naar de mondhygiënist verwezen als hun tandvlees niet gezond is. Dat is bijvoorbeeld het geval als er tandsteen zit. Veelal zit dit niet alleen oppervlakkig maar ook dieper onder hat tandvlees. Hierdoor gaat er aanhechting verloren en kan een kies, veelal ongemerkt steeds losser gaan zitten.
Vroeger gingen hierdoor de meeste tanden en kiezen verloren voordat mensen zelfs 40 of 50 waren. Tegenwoordig willen we graag 100 worden met eigen tanden en kiezen, dan is een frequent bezoek aan de mondhygiënist onmisbaar.
Nee, u tandvlees hoort niet te bloeden. Als het bloedt is het een teken van een beschadiging, meestal een (pijnloze) tandvleesontsteking. Verstandig om er naar te laten kijken.
Maandag | 08:00 - 17:00 uur |
Dinsdag | 08:00 - 17:00 uur |
Woensdag | 08:00 - 17:00 uur |
Donderdag | 08:00 - 17:00 uur |
Vrijdag | 08:00 - 17:00 uur |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |
We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur.