56.jpg
Prins Bernhardweg 69, 3991 DE Houten
U bevindt zich hier: Patiënteninfo » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Waarom hebben jullie mijn gegevens van mijn vorige tandarts nodig?

Het is veelal noodzakelijk om deze gegevens te hebben. Zo weet je als tandarts welke materialen er gebruikt zijn, op welke plek een vulling bijvoorbeeld diep is, en ook hoe oude de vullingen of kronen zijn. Zonder dit mist een tandarts of mondhygiëniste toch wel veel informatie.

Mag ik naar tandarts als ik zwanger ben?

Ja dat mag. U kunt u zelfs laten behandelen, een foto laten maken of een verdoving nemen. Toch vinden veel mensen, en dat is begrijpelijk, het toch een beetje eng gezien de zwangerschap. Wij raden dan ook altijd aan, als het kan de behandeling uit te stellen tot na de zwangerschap, tenzij het niet anders kan.

Waarom moet ik twee keer per jaar naar tandarts?

Gaatjes en problemen met je tandvlees kunnen flink verergeren als er teveel tijd overheen gaat. Bij twee keer per jaar naar de tandarts te gaan kan er op tijd iets aan gedaan worden indien nodig. Deze behandeling is over het algemeen beduidend eenvoudiger dan dat je het in een later stadium moet doen.

Overigens geldt tweemaal per jaar voor de meeste mensen. Bij hen waar meer of minder noodzaak is kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden. Dit alles in belang van uw persoonlijke gebitsgezondheid.

Waarom maakt tandarts röntgenfoto's?

Een tandarts maakt röntgenfoto’s om in het binnenste van een kies te kijken. Gaatjes spoor je er eerder mee op. Tevens ziet u of een kies of kaak een afwijkende vormgeving heeft, iets wat ook nog wel eens voorkomt. De straling bij een röntgenfoto is evenveel als dat je 30 minuten zou bergwandelen, dan ontvang je namelijk een vergelijkbare hoeveelheid kosmische straling.

 

Iets voor de wetenschappers onder ons..

De jaarbelasting van een Nederlander bij de tandarts als gevolg van foto's is circa 0,0014 mSv/jr.
Dus een foto bij de tandarts is dus iets meer als eenduizendste van de overige bronnen.

Nog een aantal wetenswaardigheden over straling:
- radongassen (beton) 0,8 mSv/jr
- uitwendige bestraling vanuit de aardbodem 0,04 mSv/jr
- inwendige bestraling (voedsel/drinkwater) 0,4 mSv/jr
- kosmische straling 0,3 mSv/jr
- technologisch verrijkt natuurlijke straling 0,35 mSv/jr
- overige bronnen 0,001 mSv/jr
- medische toepassingen 0,6 mSv/jr

Bron:  http://www.rivm.nl/ims/object_document/o46n1191.html  

Heb ik prothese nodig als ik een slecht gebit heb?

Als u een slecht gebit heeft, heeft je niet per definitie een prothese nodig. Veelal zijn er andere mogelijkheden om uw gebit ‘te redden’. Maakt u een afspraak met de tandarts om te kijken wat er aan te doen is en vraagt u ook om een kostenplaatje.

Worden de kosten van de behandelingen bij de tandarts vergoed door de zorgverzekeraar?

Als  u een aanvullende verzekering heeft worden er redelijk wat kosten vergoed, al hangt het natuurlijk wel af van de hoogte van de afgesloten verzekering.

Hoelang gaan vullingen mee?

Vullingen kunnen lang mee gaan, afhankelijk van de kwaliteit waarmee ze gelegd zijn èn het onderhoud door uzelf. De derde belangrijke factor is een genetische, hoe is u speeksel samengesteld zodat dit als een buffer werkt voor de processen waardoor gaatjes of tandvleesproblemen ontstaan.

Grosso modo dienen vullingen 10 jaar of langer mee te gaan. Echter: bij een matige mondgezondheid kan dit zelfs minder dan 5 jaar zijn! Bij goede omstandigheden kunnen witte composietvullingen 20 jaar meegaan en de oude grijze amalgaamvullingen 30 jaar.

Waarom worden mensen naar een mondhygiënist verwezen?

Mensen worden naar de mondhygiënist verwezen als hun tandvlees niet gezond is. Dat is bijvoorbeeld het geval als er tandsteen zit. Veelal zit dit niet alleen oppervlakkig maar ook dieper onder hat tandvlees. Hierdoor gaat er aanhechting verloren en kan een kies, veelal ongemerkt steeds losser gaan zitten.

Vroeger gingen hierdoor de meeste tanden en kiezen verloren voordat mensen zelfs 40 of 50 waren. Tegenwoordig willen we graag 100 worden met eigen tanden en kiezen, dan is een frequent bezoek aan de mondhygiënist onmisbaar.

Als ik mijn tanden poets, bloedt het veelal, is dat normaal?

Nee, u tandvlees hoort niet te bloeden. Als het bloedt is het een teken van een beschadiging, meestal een (pijnloze) tandvleesontsteking. Verstandig om er naar te laten kijken.

Is elektrische tandenborstel effectiever dan een handtandenborstel?

Onderzoek toonde aan dat de elektrische tandenborstel effectiever is dan een handtandenborstel. Voor meer informatie klik hier.

Waarom heeft tandarts medische gegevens nodig?

Medische gegevens zijn zeer essentieel. U mag niet behandelen als u de medische gegevens niet in beeld heeft. Belangrijk is bijvoorbeeld om te weten of iemand medicijnen gebruikt, of last heeft van hart, lever, nieren etc.

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00 uur
Dinsdag 08:00 - 17:00 uur
Woensdag 08:00 - 17:00 uur 
Donderdag 08:00 - 17:00 uur
Vrijdag 08:00 - 17:00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten


 

We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur. 

Neem direct contact met ons op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*:
*:
*:
*:
Velden voorzien van een * zijn verplicht in te vullen.