tand prothese houten 2.jpg
Prins Bernhardweg 69, 3991 DE Houten

Prothese

Er bestaan twee soorten gebitsprotheses: de gedeeltelijke gebitsprothese en de volledige gebitsprothese (kunstgebit).

Gedeeltelijke prothese

De gedeeltelijke gebitsprothese kent twee verschillende vormen:

  • Een prothese waarvan de basis uit kunsthars bestaat en een prothese waarvan de basis uit metaal bestaat. De gedeeltelijke gebitsprothese met een basis van kunsthars wordt een plaatje genoemd
  • De gedeeltelijke gebitsprothese met een basis van metaal, een frameprothese of frame. Kwalitatief is het frame beter maar ook duurder.

Volledige prothese

Als alle tanden en kiezen van het natuurlijke gebit verloren zijn gegaan, is er nog maar één manier om de functie en het uiterlijk daarvan te herstellen, namelijk het maken van een kunstgebit. Het kunstgebit bestaat geheel uit kunsthars plaat waarop tanden en kiezen zijn bevestigd. De vormen en kleuren van de tanden en kiezen in het natuurlijke gebit kunnen precies worden nagemaakt in het kunstgebit.

De plaat van het kunstgebit ligt op de kaak. Hoe hoger en dikker de kaak is, hoe groter het houvast van het kunstgebit zal zijn. Daarnaast zit er tussen de plaat van het kunstgebit en de kaak een laagje speeksel waardoor het kunstgebit zich vastzuigt aan de kaak. Denkt u hierbij aan twee glasplaatjes met een dun laagje water er tussen. Die zuigen zich aan elkaar vast. Hoe beter de plaat van het kunstgebit past op de kaak, hoe beter de zuigwerking, en daardoor het houvast.

Een kunstgebit in de bovenkaak ligt voor een groot gedeelte op het gehemelte. Een kunstgebit in de onderkaak kan niet op de tong liggen. Daardoor is het oppervlak waarop een kunstgebit in de bovenkaak ligt veel groter dan het oppervlak waarop een kunstgebit in de onderkaak ligt. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft daardoor meer houvast dan een kunstgebit in de onderkaak. Daar komt nog bij dat het kunstgebit in de onderkaak van zijn plaats kan worden geduwd door de beweeglijke tong. Klachten over een loszittend kunstgebit betreffen dan ook meestal het ondergebit.

Door de druk van het kunstgebit op de kaak zal de kaak in de loop van de tijd gaan slinken. Daardoor zal het kunstgebit steeds minder goed passen en losser gaan zitten. Dat is een van de redenen dat na 2 à 3 jaar een kunstgebit moet worden aangepast, een rebasing - de tandvleeskant van het gebit zal van een nieuwe laag voorzien worden. Een nieuw kunstgebit is meestal nodig na 8 à 10 jaar.

Hoe ziet de behandeling er uit? 

Het vervaardigen van een prothese is een samenwerking tussen patiënt, tandarts of KPT-er en tandtechnicus. Een KPT-er is een klinisch Prothese Technicus. De behandeling binnen onze praktijk bestaat uit een vijftal afspraken.

  1. Tijdens de eerste afspraak worden afdrukken gemaakt in een snelhardende pasta, alginaat geheten.
  2. De tweede afspraak is bedoeld voor individuele lepels. De afdruk die tijdens de eerste behandeling is gemaakt wordt uitgegoten in een aparte lepel van kunststof die beter en uitsluitend in uw mond past. Met deze kunststof lepels worden de definitieve afdrukken gemaakt.
  3. Bij de derde afspraak wordt de horizontale en de verticale relatie tussen de onder- en bovenkaak zodanig vastgelegd zodat de situatie van de modellen één op één de situatie in de mond weergeeft.
  4. In de vierde afspraak wordt alle informatie omgezet in was met daarin de tanden en kiezen. Daar kunnen nog aanpassingen op worden aangebracht, denk daarbij aan hoogte, vorm en kleur van de tanden.
  5. Als u en wij dan tevreden zijn, dan kan de definitieve prothese geperst, afgewerkt en gepolijst worden.
     

    

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00 uur
Dinsdag 08:00 - 17:00 uur
Woensdag 08:00 - 17:00 uur 
Donderdag 08:00 - 17:00 uur
Vrijdag 08:00 - 17:00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten


 

We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur. 

Neem direct contact met ons op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*:
*:
*:
*:
Velden voorzien van een * zijn verplicht in te vullen.